Šta nas definiše kao ljudska bića?

Šta nas definiše kao ljudska bića?

Potreba da volimo, da imamo prijatelje, da razgovaramo, da stvaramo, uživamo u muzici, bojama, pesmama, dobroj knjizi, hrani.

Potreba da nas prihvate, da sami sebe prihvatimo.

Inspirišu me i uvek su me oplemenjivale lepo vaspitane osobe koje poštuju ljude, starije sugrađane, prirodu , osobe koje vole decu i životinje, svoj grad, od kojih nešto naučim, koje me ugreju makar jednim osmehom, koje ponesem sa sobom i pomenem ih uz kafu sa dragim ljudima, i svima bude lepše.

U prvom naletu ovog čudnog virusa, kada su nas izolovali, društvene mreže su bile svetionici za mnoge od nas. Virtuelni i pravi prijatelji su nam postali bliži jer smo svi delili iste strahove i probleme

Život više nije bio tako opipljiv, vreme kao da je stalo, a aktuelnoj stvarnosti nismo mogli  da pomognemo širenjem straha. Baš tu negde, naši prijatelji i umetnički sadržaji su počeli da nas čuvaju od panike, počeli smo da se bavimo hobijima, da popravljamo po kući nešto za šta godinama nismo imali vremena, da raščišćavamo podrume i tavane, ormane i police, gledamo  filmove i serije a sada smo  imali vremena da na društvenim mrežama pročitamo i postove duže od dva reda.

Koncerti, izložbe, predstave preko oficijalnih sajtova pozorišta, muzeja ili ličnih profila, postali su događaji kojima smo se radovali.

Iskreni postovi, bez potrebe da se sakupi što više lajkova, olakšavali su i ulepšavali život.

Bilo je lakše pregurati dostojanstveno još jedan dan, bili smo heroji svojih života, ponašali se odgovorno, kupovali namirnice za starije, bili svojoj deci učitelji , a nekad i učili od njih, podržavali prijatelje, kuvali hranu koju smo jeli.

Igranje igrica preko skajpa, istovremeno gledanje filmova u različitim gradovima, postavljanje dnevnih izazova i večernji izveštaji kreirali su od tih dana toplim bojama obojene dane i na taj način bilo je lakše biti strpljiv i jak.

Posle skoro dva meseca, opet smo u nekim teškim danima. Čini mi se da je sada teže, ali treba ostati svoj, ponašati se toplo i ljudski, i disati duboko. Čuvati sebe i druge. I uz sve to biti zahvalan na čulima, intelektu i emocijama koja su nam data.

I motivisati bar jednu osobu da bude bolja prema sebi i drugima