Lisnato testo

Lisnato testo

Mama je uvek pravila domaće lisnato testo, iako sam insistirala na tome da je vreme uloženo u pravljenje testa predugo i da je i ono kupljeno u supermarketima sasvim dobro. „Ma ajde Miko, šta ti smeta, ceo dan sam kod kuće, ja ga zamesim i ono se odmara, dok se ručak kuva… A priznaj i da je ukusnije.“

Ovih nedelja, u samoizolaciji, u proređenim odlascima u prodavnice i kombinovanju namirnica koje imamo u kući, a ponajviše u činjenici da se misli najbolje okupiraju težim manuelnim zadacima setila sam se ovog recepta i shvatila da je mama bila 100% u pravu. Nisam potrošila ni trećinu dana 😉  na njega, a dobila sam i nekoliko kesa smrznutog testa, koje ću koristiti za slane i slatke pite, pogačice ili žu-žu.

Dakle, ovo je recept za prilike kada ste kod kuće i kada vam se ne žuri.

Recept: Na radnoj površini zamesiti testo od 850 g brašna, 1 kašike sirća, 1 kašike soli i tople vode (oko 500 ml). Pokriti ga krpom da se odmori. Preostalih 150 g brašna umesiti („užilaviti“) sa 500 g margarina. Pokriti.

Posle 30-40 minuta, posuti radnu površinu brašnom i razvući testo oklagijom prvi put. Preko testa strpljivo razvući umešen margarin i presaviti testo sa leve i desne strane tako što razvučeno testo markiramo/obeležimo na tri pravougaona dela i na središnji deo preklopimo levu pa desnu stranu. Razvući oklagijom, nikako tanko, već na par centimetara debljine i ostaviti da se odmori. Pokriti krpom.

Posle 30-40 minuta, razvući testo drugi put, dodati brašno ispod radi boljeg razvlačenja ako je potrebno, opet ne na najtanje i obeležiti pet pravougaonika, koje preklapamo jedan preko drugog. Razvući testo i ostaviti da se odmori. Pokriti krpom.

Konačno, posle još 30-40 minuta razvući testo oklagijom kao prvi put tj. presaviti testo sa leve i desne strane i na središnji deo preklopiti levu pa desnu stranu. Ukoliko je potrebno posuti malo brašna ispod testa, da se testo ne bi lepilo za podlogu. Za više detalja, pogledajte video.

Razvući testo, opet ne tanko i iseći ga na komade za friz ili odmah peći.

U toku montiranja videa naleteli smo na priču o nastanku lisnatog testa. Naime, oko 1645.godine Klaudijus Žule (Claudius Gele) poslastičarski šegrt osmislio je recept za svog bolesnog oca, kome je bila prepisana dijeta od par sastojaka(brašna, vode i putera). Kakva dijeta!

Majstor ga je savetovao da ne peče takvo testo i da ga je pokvario dodavanjem putera, ali usledilo je iznenađenje odmah nakon pečenja kada su se pojavili „listići“na testu. Po završetku šegrtovanja, Klaudius se odselio u Pariz gde je usavršio recept i postao čuven i bogat, a potom u Firencu. Interesantno je da je uvek pravio lisnato testo u zaključanoj radionici, čuvajući recept samo za sebe. Sva sreća da je neko ipak virio kroz ključaonicu…


Related Posts

Ko stoji iza brenda hand_made_by-aleksaska

Ko stoji iza brenda hand_made_by-aleksaska

Aleksandra kako je sve počelo? Svoju kreativnu stranu spoznala sam tek nakon završene srednje škole, kada sam na predlog tetke koja je celog života u svetu umetnosti, upisala Visoku tekstilnu strukovnu školu. Tada počinje moja ljubav za šivenjem, a nešto kasnije I za heklanjem, koje […]

Torta za zaljubljene (u čokoladu)

Torta za zaljubljene (u čokoladu)

Pariz je kažu grad ljubavi, pa ćete se uz ovu tortu kojoj je pravi naziv Pariska ponovo zaljubiti u čokoladu. Lagan krem i korice i odlično nijansirana slatkoća šarmantan su izbor kako za zimske, tako i za letnje dane. Leti tortu možete da držite u […]