Integralne palačinke

Integralne palačinke

Za ove palačinke, najlepše je da pomešate ražano, ovseno i ječmeno brašno ili da koristite već napravljene integralne mešavine. Ja sam se zadržala na preukusnom brašnu Pajić Mlina, koji pakuje mešavinu savršeno izbalansiranih žitarica, pa ga rado koristim za hlebove, palačinke, uštipke i integralne pločice.

Ohrabrujem vas da probate ovako spremljene palačinke. Nafilovane belim sirom, ajvarom ili domaćim  džemom biće ukusan i zdrav obrok. Deca se brzo navikavaju na ukuse integralnih brašna i uvek komentarišu slatkoću i ukus ovako spremljenih palačinki.


Od ove količine testa, dobijem 15 palačinki, jer koristim veliki tiganj.


Izmešati dobro :

300 g integralnog brašna

100 g belog brašna

2 jajeta

2 kašike šećera

prstohvat soli

500 ml mleka 

500 ml kisele vode

3 kašika ulja.

Ovako spremljenu smesu ostavite da odstoji desetak minuta pre pečenja.

Namazati tiganj uljem, ugrejati ga dobro i početi sa pečenjem palačinki. Ako vam je tiganj dobar, biće vam dovoljno da posle 3-4 palačinke dodate malo ulja u tiganj. Jačina ringle neka bude srednje jaka (ako imate 9 podeoka pecite na 7) nekoliko minuta sa jedne, i nešto kraće sa druge strane.

Lepše su kada su tanje i pečenije. 

Naravno da ima i manje uspešnih, rinfuznih komada, koje uglavnom nestanu tokom pečenja 😉


Related Posts

Ko stoji iza brenda hand_made_by-aleksaska

Ko stoji iza brenda hand_made_by-aleksaska

Aleksandra kako je sve počelo? Svoju kreativnu stranu spoznala sam tek nakon završene srednje škole, kada sam na predlog tetke koja je celog života u svetu umetnosti, upisala Visoku tekstilnu strukovnu školu. Tada počinje moja ljubav za šivenjem, a nešto kasnije I za heklanjem, koje […]

Torta za zaljubljene (u čokoladu)

Torta za zaljubljene (u čokoladu)

Pariz je kažu grad ljubavi, pa ćete se uz ovu tortu kojoj je pravi naziv Pariska ponovo zaljubiti u čokoladu. Lagan krem i korice i odlično nijansirana slatkoća šarmantan su izbor kako za zimske, tako i za letnje dane. Leti tortu možete da držite u […]